مهندسان باید هنگام ارائه طرح اختلاط، اثرات الیاف مورد استفاده را بر روی کاریی در نظر بگیرند. یکی از رایجترین انواع بتن در ساختمانها، بتن آرمه یا بتن مسلح است. بتن ساده مخلوطی از سیمان، سنگدانهها، آب و هوا است که از افزودنی خاصی در آن استفاده نشده.
در مخلوط بتن پاشیده خشک تمامی مواد با مقدار بسیار کمی آب مخلوط می گردد. در این مقاله به معرفی برخی از انواع بتن و کارکرد تمامی این موارد پرداختیم امیدواریم اطلاعات مفیدی را با مطالعه این مقاله کسب کرده باشید. بتن پیش ساخته، یکی از انواع بتن آرمه است که در کارخانه تولید میشود. در سالهای اخیر، استفاده از بتن پیش ساخته برای سازهها و المانهای سازهای مختلف به میزان زیادی گسترش یافته است. این مصالح ساختمانی به دلیل کنترل کیفی مناسب، از مشخصات مکانیکی بسیار خوبی بهره میبرند.
این نوع از بتن ، زمانی که عمل بتن ریزی انجام میشود، تحت نیروی وزن وارد بر خودش، متراکم و محکم میشود که به آن بتن خود متراکم میگویند. چرا که ترکیب خاص این بتن باعث میشود تا بسیار روان بوده و به راحتی در منفذ های سازه نفوذ کند. بتن مقاومت high strenght concreteبه طور کلی، بتن هایی با مقاومت بیش تر از 40 مگا پاسکال در این دسته قرار میگیرند.
- بتن سبک کف دار یا بتن سبک فومی به نام دیگر بتن سلولی، یکی از انواع بتن سبک می باشد که بیش از 20 درصد آنرا هوا تشکیل داده است.
- چرا که بتن ساده ، در تحمل بار های کششی ضعیف است و برای تحمل این نوع بار ها ، باید تقویت شود.
- این بتنها با استفاده از انواع سیمان پرتلند، شن و ماسه معمولی ساخته میشوند.
- بدین ترتیب مقدار پلیمری که برای اتصال مصالح استفاده شده لازم است، کاهش می یابد.
برای رسیدن به این میزان از مقاومت، باید از میزان آب موجود در مخلوط بتن پر مقاومت کم کرده تا نسبت آب به سیمان در آن، به عددی کم تر از 0.35 برسد. بتنی که در داخل دستگاه، به طور کامل مخلوط شده باشد را بتن آماده میگویند. بتن های آماده توسط خودرو های مخصوص معروف به میکسر به محل بتن ریزی انتقال مییابند. این نوع بتن، به دلیل آنکه در داخل کارخانه تولید میشود، بسیار دقیق بوده و از کیفیت بالایی برخوردار است. بتن سبک ، در ساخت پل های طولانی و محافظت از سازه های فولادی به کار میرود.
بتن با چگالی بالا
شاید برایتان سوال بوده باشد که برای بتنریزی در ساختمانهای بلند باید چه کاری انجام قالب گستر سپنتا داد؟ در این مواقع بهترین کار، استفاده از بتنهای پمپی است. در این نوع از شاتکریت، آب و باقی مصالح پیش از ورود به بخش پاشنده مخلوط میشوند. اصلیترین ویژگی این بتنها عدم استفاده یا استفاده کمتر از حداقل میزان تعیین شده آییننامه، از میلگرد است. ممکن است گاهی به جای شنیدن بتن پیش تنیده پس کشیده، از بتن پس تنیده استفاده شود که این غلط است.
فرقی نمیکند که این تقویت کننده های بتن ، از چه جنسی باشند، هرچه که باشند، مهمترین عامل استحکام بتن آرمه ، چسبندگی بین تقویت کننده و بتن است. این اتصال میان تقویت کننده و بتن است که مقاومت و دوام بتن را تعیین میکند. بتن آرمه های الیافی ، بتن هایی هستند که با الیاف فیبر (فیبر فولاد) تقویت شده اند. استفاده از این شبکه های تقویت کننده در بتن رافروسیمان میگویند.
آشنایی با انواع بتن های مورد مصرف در صنعت ساختمان
استفاده از فوق روان کننده ها برای تولید بتن خود تراکم به منظور ایجاد کارآیی مناسب، ضروری می باشد. بتن ضد آب از یک سطح رویی با لایه مقاوم در مقابل آب تشکیل شده در حالی که حجم داخلی بتن از بتن معمولی می باشد. لایه ضد آب را می توان با بکار بردن اسپری لاک الکل به وجود آورد یا با اجرای یک لایه پوشش قیر یا آسفالت روی سطح بتن و یا به کار بردن کربنات سدیم (جوش شیرین) یا سیلیکات سدیم محلول فراهم کرد. افزودنی هایی هستند که زمان گیرش بتن را به تاخیر می اندازند. این مواد در هوای خیلی گرم که زمان گیرش معمولی بتن کوتاه می شود و همچنین برای جلوگیری از ایجاد ترک های ناشی از گیرش در بتن ریزی های متوالی مفید می باشند. به عنوان چند نمونه از کندگیر کننده ها می توان از شکر، مشتقات هیدروکربنی، نمک های محلول روی و برات های محلول نام برد..
✔ بتن تنیده
این نوع بتن معمولا به صورت برجا یا پیش ساخته در ساخت اغلب پلهای مدرن به کار برده میشود. از دیگر ویژگیهای بتن آرمه، مقاومت عناصر تقویتکننده آن در برابر خوردگی است. به همین دلیل، استفاده از پوششهای اپوکسی، میلگردهای گالوانیزه، فولاد ضد زنگ و المانهای تقویتکننده غیر فولادی در شرایط مستعد خوردگی باید در اولویت قرار بگیرد. عدم توجه و نادیده گرفتن این نکات میتواند هزینههای ناشی از ترمیم و جایگزینی بتن را افزایش دهد.
کاربرد مخلوط بتنی انعطاف پذیر عمدتاً در زیربنای ساختمان، بناهای ضدزلزله، جاده، پیادهرو و غیره است. کاربرد آن عمدتاً در آمادهسازی بستر کار جهت آرماتوربندی و بتنریزی پی است. کاربرد این مخلوط بتنی عمدتاً در روسازی جادهها، پارکینگها و فرودگاهها است. بتنهای دکوراتیو نوعی مخلوط بتنی نیست چرا که در واقع کاربرد را شرح میدهد. در این نوع شاتکریت از الیاف برای افزایش مقاومت کششی بتنها استفاده میشود.
با ایجاد این تنش اولیه، مقاومت بتن در برابر کشش افزایش مییابد. در حقیقت برای افزایش تحمل تنش کششی و جلوگیری از نفوذ آب به بتن، آن را تحت بارهای دائمی قرار میدهند. این بارها در خلاف جهت بارهای وارد بر سازه بوده و آنها را خنثی میکنند. بتن شفاف یا شیشهای با نمای جذاب و منحصربهفردی که دارد، عامل ایجاد تحولی بزرگ در معماری داخلی و نماسازی ساختمانها به حساب میآید. این نوع بتن مدرن، قادر به عبور نور از درون خود است و در تضاد با ظاهر سرد و سنگی بتنهای معمولی قرار دارد. در ساخت بتن شفاف از فیبرهای نوری استفاده شده که علاوه بر ایجاد جلوههای زیبا، مقاومت فشاری و کششی بتن را نیز بهبود میبخشد.